Студентска виза и SEVIS Сподели

Како учесник во оваа програма , треба да аплицирате за F1 виза . Оваа виза е за академски ученици се запишаа во колеџи, универзитети , средни училишта, јазични програми за обука, како и други академски институции.

Кои се барањата за F1 студентска виза?

Треба да аплицирате во било која академска институција или јазична програма за обука;
Треба да се запишете како редовен студент;
Училиштето треба да биде одобренo од USICE (служба за имиграција и гранична контрола на САД) така што ќе можат да прифатат странски студенти;
Треба да покажете доволно финансиска поддршка за завршување на обуката;

Можам ли да патувам надвор од САД?

Да . Вие може да се вратите во САД по определено отсуство, не повеќе од пет месеци . Доколку визата ве е истечена, ќе треба да аплицирате за нова F1 виза. Пред да заминете во САД треба да го замолите училишниот службеник да потпише документ познат како I- 20.

Можам ли да работам во САД?

Со F- 1 визата, целта е да се овозможи на странските студенти да студираат во САД , поради тоа има строги ограничувања за работа. Студентите со F- 1 виза обично им е дозволено да работат во кампусот на универзитетот во кој учат во тек на 20 часа неделно. F1 студентите треба секогаш да побараат совет од DSO ( советник за странски студенти ) пред барање на работа во САД.
Повеќе од две третини од студентите кои не се од САД користат фондови од нивни сопствени извори и од нивните семејства како примарен извор на финансирање на нивното образование. Само околу 20% од студентите кои не се од САД го добиваат поголемиот износ на средства потребен за студирање од колеџите или универзитетите на САД. Неколку колеџи на САД, универзитетски и програми за учење на јазик нудат примарно делумно стипендирање за студенти кои не се од САД. Критериумите и политиките се разликуваат кај секоја од институциите. За деталите, контактирајте со училиштето за кое се интересирате и објаснете ја Вашата состојба. Но, бидете подготвени: постои голема конкуренција за стипендии за меѓународните студенти!

SEVIS

SEVIS е Интернет базиран систем кој одржува тековни и веродостојни информации за неимигрантските студенти (F и М визи), размената на посетители (Ј визи), како и лицата кои ги придружуваат (F-2, M-2 и J-2). SEVIS им овозможува на училиштата и спонзорите на програмите да пренесуваат обврзувачки информации и известување за настаните преки Интернет, до Одделот за национална безбедност и до DOS за престојот во САД на студентите или посетителите на размената.


  Кој се квалификува

Аплицирај Online Сега!


Најдобри понуди 159 Понуди | Види ги сите